Materiale necesare pentru construirea unui puffer

In articolul anterior, am tratat aspectul ce priveste calculul volumului unui puffer folosind doua metode. In cazul de fata am ales metoda prin masurarea directa a necesarului de energie in locuinta pentru o zi rece de iarna. Valoarea volumului a fost de aproximativ  550 de Litri, volum la care am ales o supradimensionare minima de 30%, astfel volumul necesar a crescut la ~ 700 L. Ar fi fost de preferat ca volumul sa fie dublu pentru o autonomie mai mare, un confort mai ridicat si o siguranta mai mare in zilele foarte friguroase de iarna, dar am ramas la o valoare mai mica pentru ca locul de amplasare al vasului este limitat … ca si bugetul de altfel.

Necesarul este gandit pentru un vas de acumulare cu un volum de ~ 700L, prevazut cu 4 serpentine (schimbatoare de caldura):  incalzire apa puffer,  preluare caldura ptr calorifere, incalzire solara, preincalzire apa calda menajera. Am ales varianta cu serpentine petru ca vasul sa nu fie sub presiune, cu vas de expansiune deschis. Daca alegeti ca vasul sa fie sub presiune ceea ce nu sugerez,  trebuie sa aveti posibilitatea sa roluiti tabla si sa’l faceti cilindric, altfel vasul nu-si va pastra forma si se va deforma foarte mult, existand pericolul ca sudurile sa cedeze. Desigur ca exista solutii de ranforsare ceea ce am facut si eu la vasul din acest proiect, dar au fost gandite/calculate pentru ca vasul sa nu se deformeze sub greutatea apei si nici in timpul manipularii pana la locul final.

Asadar sa trecem la enumerarea celor necesare pentru realizarea practica si semiprofesionala a unui vas de acumulare, respectiv categoriile de baza:

 • Unelte electrice
 • Scule si accesorii
 • Consumabile
 • Materii prime si materiale metalice
 • Alte echipamente

Lista uneltelor in ordinea importantei lor, unelte fara de care nu are rost sa va apucati de constructie:

 1. Aparat de sudura TIG (Sudura in Argon).
 2. Aparat de sudura MMA (electrozi) … Exista aparate TIG/MMA, adica pot suda atat cu argon cat si cu electrod.
 3. Bormasina electrica cu turatie reglabila (eventul si o autofiletanta)
 4. Polizor unghiular
 5. Arzator cu gaz (lampa de lipire cupru)

Scule si accesorii absolut necesare, si de preferat sa fie de calitate

 1. Masca de sudura (cu prindere pe cap, preferabil electronica, cu cristale lichide )
 2. Pistolet sudura argon / Pistolet tig-wig cu ventil
 3. Butelie Argon 20L
 4. Scule aschietoare:
  • Burghiu pentru metale (fi: 8, 10, 18 — material HSS , evetual Cobalt)
  • Freza biax din carburi metalice, forma G = arc ascutit (se poate si formele H=flacara, F=arc rotunjit sau J=tesira conica)
  • Pila de mana rotunda si semirotunda
 5. Regulator presiune Argon/CO2
 6. Taietor telescopic cupru
 7. Ruleta (minim 2m)
 8. Ciocan
 9. Punctator
 10. Cui de trasat
 11. Prelungitor
 12. Prelungitor – Tripla (minim 4 socluri … cu impamantare si pentru curenti mari)
 13. Becuri (Proiector Halogen 250-300W — pentru o sudura perfecte o sa fie nevoie de lumina pentru a verifica vizual calitatea cordonului)

Materiale consumabile:

 1. Discuri abrazive de taiat, polizat si debavurat
 2. Perie sarma pentru bormasina
 3. Disc abraziv lamelar
 4. Piatra biax (fi 16)
 5. Electrozi bazici, fi 2.5 (sau supertit daca aparatul de sudura nu este in curent continu)
 6. Electrod Wolfram 2.5
 7. Bare de sudura pentru TIG (in argon)
 8. Butelie Butan+Propan (multigas 300ml)
 9. Snur de etansare pentru filete (loctite 55 sau fir teflon special etansare filete  — nu se poate folosi canepa pentru ca ulterior zona de imbinare se incalzeste pana la 250 de grade)
 10. Pasta decapanta pentru lipit cupru (ptr. lipire moale:  Sn 97%, Cu 3%)
 11. Aliaj pentru lipire moale Sn97-Cu3 (250 grame)
 12. Pasla abraziva pentru slefuire
 13. Perie pt Curatat Teava /  Perii interioare pentru tevi de cupru (fi: 18, 22 si 28)

Materii prime si materiale metalice

 1. Tabla neagra decapata 2000x1000x2 , 3 buc.
  Nota: Puteti sa alegeti si de inox, in functie de buget. Grosimea aleasa a fost de 2mm, dar daca spatiul de manevra va permite sa manipulati usor vasul , puteti alege si tabla de 3 mm grosime, totul este sa aveti oameni cu care sa’l pozitionati in locatia finala. Ptr tabla de 3mm pretul va fi mai mare dar avantajul este o sudura mai usoara fara frica de perforare, o rezistenta mai indelungata la oxidare, rezistanta mai mare la presiune —daca alegeti ca vasul sa fie sub presiune, fara serpentine … bazat pe separarea straturilor de apa (de stratificatie), dar nu este cazul acestui proiect.
 2. Cornier 60×60 – 1 bara 6m (cornier ptr suport)
 3. Teava rectangulara – 1 bara 6 m (pentru picioarele de suport, am ales sa fie la o inaltime de ~ 50 cm pentru ca sub vas o sa depozitez cateva brate bune de lemne)
 4. Cornier 30×30 – 6 bare de 6 m (ptr nervuri interioare)
 5. stuturi/racorduri teava neagra, filetate ~ 15 buc ( filet 1 tol – 1″)
 6. teava cupru moale fi 18 – 35 m (trebuie teava moale pentru realizarea serpentinelor elicoidale)
 7. teava cupru fi 18 – 5m
 8. teava cupru fi 28 – 3m
 9. racord cupru filet interior 22 x 1″ – 10 buc
 10. coturi Cu fi 18 II – 10 buc
 11. izolatie Al 10cm – 1 sul
 12. izolatie 3 cm placi polistiren extrudat – 15 buc
 13. Robinet/Vana 1″ x 2 bucati (racorduri suplimentare in cazul in care se doreste extinderea si recircularea apei intr-un vas secundar)
 14. Termometre de imersie analogice cu sonda (bimetal)

Alte echipamente:

 • manusi de piele
 • pantaloni salopeta si camasa (chiar material de blugi, oricine are o pereche de prisos, ofera suficienta protectie impotriva aschiilor sau picaturilor de sudura accidentale)
 • Ochelari de protectie transparenti
 • Curea pentru fixarea cordonului/cablului la brau – pentru sudura in argon (va usureaza mult munca si miscare devine foarte lejera, o sa vedeti in poze)

Asadar acesta este necesarul de baza pentru ca operatie de punere in practica sa decurga fara cusur. Mai jos aveti poze cu toate sculele, uneltele si materialele trecute in lista (daca lipseste ceva se va adauga pe parcurs):

Pretul materialelor necesare si al consumabilelor se ridica la ~ 40 de mil lei vechi (4000 de RON). Poate ca o sa va mire ca pretul putin cam mare, insa retineti: vasul are 4 serpentine de cupru (schimbatoare de caldura). Daca ar fi fost obisnuit, cum sunt cele mai ieftine din comert (pufere de stratificatie), pretul consumabilelor ar fi fost la jumatate: fara teava decupru; numar de racorduri mai mic; fara fitinguri de cupru; fara scule si consumabile pentru lipirea cuprului … etc.

De altfel, daca forma vasului este cilindrica, necesarul de argon se reduce aproape la jumatate; nu mai este necesara ranforsarea cu cornier pe interior, decat eventual la capace. Dar cum am amintit, pentru o astfel de forma rotunda, este nevoie ca tabla sa fie roluita, ceea ce implica alte costuri, dar forma prezinta avantaje. Eu am ales forma rectangulara doar ptr ca locatia finala nu’mi permite alta forma, spatiul de amplasare este limitat.

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Realizare Practica / Constructie – Vase de Acumulare, Acumulatoare de Caldura Home Made (ByREV)