Serpentine elicoidale din teava de cupru moale – Realizare Practica

Imagini privind partea “tehnica” pentru realizarea unei serpentine elicoidale din teava de cupru moale.

Ideea din spatele acestei “tehnici” este prea simpla incat sa intru in detalii tehnice inutile pentru a incurca cititorul care cauta informatie la subiect si cat mai practice posibil.

Pufferul construit de mine are 4 serpentie:

 • doua serpentine elicoidale din cupru moale,
 • doua “liniare” cu coturi drepte din teava de cupru normala (dur)

Serpentinele elicoidale sunt folosite astfel:

 • o serpentina in partea superioara a vasului de acumulare, pentru preluarea caldurii inmagazinate in apa si transferul ei spre calorifere
 • si una in partea inferioara a pufferului pentru transferul caldurii de la cazanul termic (centrala) spre volumul de apa din vas.

Serpentinele se dimensioneaza in functie de puterea termica necesara pentru a fi transmisa intre cele doua medii: apa din vas si apa din teava de cupru.

Pentru serpentina inferioara, cea mai importanta, putem considera ca la fiecare kw de energie termica al unui cazan/centrala trebuie sa-i corespunda o spira de serpentina cu diametrul de aproximatv 30cm pentru diametru tevii de 18mm.

Practic o spira are ~ 1m liniar, adica pentru un cazan de 20Kw este nevoie de ~ 20 de spire, respectiv 20m + capetele de racord (~2m in plus).

Serpentine-elicoidale-din-teava-de-cu-moale-realizare__IMG_2249_cr

 Serpentina cupru pentru puffer , partea inferioara, 20 de spire

Puterea “maxima” reala a cazanului nu corespunde si cu puterea teoretica, mai precis pot spune ca puterea este cu ~ 30-35% mai mica decat cea prescrisa pe cazan! De ce ? pentru ca aceea este o putere ideala in conditii ideale, lemn uscat cu umiditate maxima de ~15% sau carbune “curat”. In realitate, lemne de 15% umiditate nu o sa gasiti decat scandura uscata 5 ani, iar carbune “curat” si mai rar pentru ca, in general carbunele de suprafata, cel care se mai gaseste in romania, contine o oarecare cantitate de steril, adica pamant ce scade semnificativ puterea de ardere a carbunelui. Si desigur, pentru ca arderea sa fie completa, mai ales in cazul carbunelui, este necesar un flux de aer f bine controlat si sa nu arda mocnit.

Asadar, daca aveti un cazan de 45Kwh teoretic avem 32Kw reali, deci este nevoie de ~ 32 de serpentine cu diametrul de 30cm si teava de 18mm (adica 32m de teava de cupru moale).

Esential este nevoie sa tineti minte un lucru: nu prea conteaza cum este spira in diametru, sau cate randuri de spire sunt, cel mai important este ca pentru fiecare kw sa corespuna 1m de teava in serpentina.

Cat despre serpentina superioara, cea care preia caldura din vas si o transfera spre calorifere, calculul este si mai simplu: 1 ml de teava (tot de 18mm) pentru fiecare calorifer din casa. In cazul de fata, am hotarat sa fac 10 spire (un metru per spira) pentru ca am 5 calorifere la mansarda + bolier apa calda … si urmeaza sa am  4 calorifere la parter.

Serpentine-elicoidale-din-teava-de-cu-moale-realizare__IMG_2265_cr

Serpentina cupru pentru puffer , partea superioara, 10 de spire

Caloriferele sunt termostatate, exceptand pe cel din baie si cel din camera unde se afla termostatul de ambient. Acest termostat comanda pompa pentru serpentina superioara … o sa revin cu un articol sumar despre aceste lucru.

Important:

 • Nu folositi teava mai subtire de 18mm ptr ca se gatuieste debitul de apa, scade suprafata de radiatie, respectiv creste viteza apei in conducta ceea ce duce la un transfer de caldura si mai mic.
 • Nu folositi teava prea groasa pentru ca se muleaza/indoaie mai greu, risca sa se cuteze/aplatizeze si necesita ca raza de curbura sa fie mai mare, adica aveti nevoie ca si vasul sa fie mai larg.
 • Nu folositi un diametru de spira mai mic de 30cm pentru teava moale de 18, altfel riscati sa o aplatizati si sa oburati curgerea, ceea ce inseamna ca proiectul a esuat !!!
 • Nu uitati sa mai adaugati in calcule la final inca ~ 2m de teava pentru capetele tevii, racordurile care ies din puffer

In final ca o sugestie: pentru ca serpentina sa devina mai rigida, cel mai simplu este sa o prindeti din loc in loc cu sarma de cupru ca in imaginea de mai jos si sa o lipiti cu cositor de teava.

Serpentine-elicoidale-din-teava-de-cu-moale-realizare__IMG_2307_cr

Metoda simpla de rigidizare serpentina cupru pentru puffer

Nota: butelia era goala inainte de a-i da doua puncte de sudura pe acel suport … deci sa nu va speriati ca am lucrat riscant 😀 !

Tags: , , , ,

3 Comments to "Serpentine elicoidale din teava de cupru moale – Realizare Practica"

 1. […] Citeste si: Serpentine elicoidale din teava de cupru moale – Realizare Practica […]

 2. cristi says:

  ce s-a intimplat cu site-ul de a ajuns din primul pe pagina 6?

 3. byrev says:

  Dreaq sa-l ia … probabil din cauza ca am uitat sa prelungesc un hosting si site-ul a fost offline vre’o 3-4 zile intre 11-15 martie. Da nu ma deranjeaza cu nimic 😉 nu doau 2 bani pe pozitionarea in google, depinde si ce cauti si de unde cauti …

  Mie tot pe pima pagina mi-l arata, dar vad ca ptr altii este pe pagina 6.

  Bizar ca numai ptr cuvantul “puffere” 😀

  ‘si revine el !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Realizare Practica / Constructie – Vase de Acumulare, Acumulatoare de Caldura Home Made (ByREV)