Vase de Acumulare, Preview

Un prim preview din timpul constructiei vasului de acumulare: etapa de taiere, sudura si realizarea serpentinelor elicoidale din cupru moale.

P.S. Dupa cum se observa din imagini, solutia indoirii tevilor de cupru pentru serpentina (schimbator de caldura) este una extrem de simpla si “originala” daca pot spune asa 🙂 . Imaginile sunt in rezolutie mica de 800x600px pentru ca acesta este doar un mic preview, dar vor fi puse in rezolutie mare pe articole individuale, pe fiecare etapa in parte, atunci cand tot proiectul va fi functional 100%.

Citeste si: Serpentine elicoidale din teava de cupru moale – Realizare Practica

Tags: , , ,

4 Comments to "Vase de Acumulare, Preview"

 1. Tudor Juganaru says:

  La ce cost ati ajuns pentru un puffer de 1500l, aveti un telefon la care putem angaja o discutie?

  • byrev says:

   Buna ziua.

   Din pacate n’am mai avut timp sa termin ce am inceput, dar sper sa’mi fac luna asta, si ma refer la site, nu la puffer, care deja este functional.

   Costul implica:
   – tabla neagra 2000x1000x2 – trei buc
   – cornier ptr nervuri 30×30 – cred ca vre’o 6 bare de 6 m, o sa ma uit pe chitante
   – cornier ptr suport 60×60 – 1 bara
   – stuturi/racorduri teava neagra, filetate ~ 15 buc
   – teava cupru moale fi 18 – 35 m
   – teava cupru fi 18 – 5m
   – teava cupru fi 28 – 3m
   – racord cupru filet interior 22 x 1″ – 10 buc
   – coturi Cu fi 18 II – 10 buc
   – 1 tub gaz argon 20L (consumat aproape tot)
   – electrozi bazici 2.5 – 1 pachet (consumat putin, pentru suport si doua colturi interioare la vas, o sa explic alta data)
   – 1 tub propan-butan
   – 1 set bureti abrazivi (doar cateva bucati consumate)
   – 250g Aliaj ptr Lipire moale – 1 buc
   – 3 perii abrazive ptr interiorul tevilor: fi 18, 22 si 28
   – 1 cutter telescopic ptr taierea tevilor de Cu
   – fir teflon special etansare filete – O rola
   – freza largire gauri – 1 buc
   – burghiu fi 18 – 1buc
   – burghiu fi 8 – 1 buc
   – izolatie Al 10cm – 1 sul
   – izolatie 3 cm placi polistiren extrudat – 15 buc

   cam astea ar fi materialele in mare pentru un puffer de 700L
   Costul se ridica la ~ 40 mil lei vechi !

   Probabil ptr unul de 1500L costurile cresc cu ~ 1200 LEI (ron), sunt lucruri care nu se consuma in totalitate, serpentinele sunt identice, aceleasi racorduri, etc !
   Costuri in plus: tabla, cornier nervuri si suport, gaz argon, izolatie.

   Diferenta intre unul cumparat si cel facut de mine
   – serpentina incalzire / din cazan
   – serpentina preluare caldura pentru calorifere
   – serpentina ptr panou solar
   – serpentina preincazire apa calda (apa rece ce se consuma intra direct in puffer, de unde pleaca spre boiler in baie. Ulterior temperatura se ridica electric sau tot din puffer folosind pompa, are serpetina )
   +
   – 2 sonde interior/ temperatura
   – 2 termometre tija interioara
   – 2 racorduri suplimentare ptr extindere spre 1 alt boiler (daca e nevoie de inseriere)
   – racord supraplin pentru vas de expansiune deschis

   Forma rectangulara care se potriveste exact unde aveam nevoie, unul cumparat nu aveam cum sa-l bag acolo.

   Fara serpentine (pe principiul separarii straturilor de apa) costul e mai mic cu ~ 12 mil (lei vechi), insa pufferul trebuie executat sa reziste la minim 6 bar presiune, deci o forma rectangulara nu este tocmai potrivita. Dar se poate ranforsa cu nervuri exterioare mai puternice + exterioare.

   Un acumulator de apa calda de 1500L, comercial, este in jur de 65-70 de mil, dar poate ajunge si peste 100 de mil, depinde de producator de serpentine, boiler-in-boiler, etc. Deci practic pretul final este undeva la jumatate din cel mai ieftin, fara sa punem munca 🙂

   Daca nu este nevoie de forma rectangulara, si se poate ca tabla sa fie roluita (indoita pe rotund), atunci e ok, plus ca mai scad costurile la sudura, este mai putin de sudat. Ulterior se pot adauga pe exterior cercuri ca la butoi, se sudeaza prin puncte din loc in loc. Dar la capace trebuie adaugata atentie ptr ca sigur se vor umfla la prima umplere … deci ar fi util ca si acolo sa fie prezente nervuri pe interior in diagonala.

 2. puya says:

  Salut,
  Vreau sa-mi fac un puffer in termosifonare, se poate confectiona la un pret mai bun?
  -Bucla 1: intre cazan pe lemne si mantaua-puffer circulatia apei sa fie pe termosifonare;
  -Bucla 2: intre serpentinele din puffer (prin colac Cu diametru mai mare) si consumatori (calorifere) sa fie pe termosifonare.
  Cazanul si pufferul vor fi montate la subsol cu o diferenta de nivel de ~1m la bucla 1, si max. 4-5m la bucla 2.
  .
  Multumesc!
  .
  Puya

 3. byrev says:

  Bucla 1 nu reprezinta neaparat o problema, daca diametrul conductelor este suficient de mare incat sa permita circulatia naturala. Cel mai simplu ar fi daca bucla 1 ar lipsi cu desavarsire, curculatia facandu’se cu toata apa din puffer. (pe piata exista astfel de puffere fara serpentine)

  Cat despre bucla 2, aici nu-s convins ca va functiona. De altfel si conductele pentru calorifere trebuiesc supradimensionate si traseele sa fie in panta. Deci n-or sa dea prea frumos pe pereti. E mai complicata punerea in practica decat desenul pe hartie.

  Un compromis ieftin ar fi termosifonare bucla 1 (fara serpentina) si pompa de recirculare bucla 2 (tot fara serpetine). In felul asta iesi mult mai iefin. Fara serpetine te bazezi pe stratificarea apei. Dar nu mai poti baga antigel in calorifere ptr ca asta ar insemna sa bagi si in puffer, adica pretul ar creste f mult. Apoi ptr o problema care necesita golirea pufferului ai arunca la canal o groaza de bani. Vas de expasiune deschis in cel mai inalt punct al casei (pod) dimensionat ptr dilatarea unui volum mare de apa. Ca idee ptr 100 de L de apa in instalatie trebuie sa ai ~ 7L in vasul de expansiune. Deci ptr 2000L => vas de expansiune de ~ 150L.

  Avantaje si dezavantaje in orice situatie. Eu as opta ptr serpentina si pompa de recirculare pe bucla 2. Astfel ulterior poti adauga antigel in calorifere. Conductele ptr calorifere ar fi obisnuite, mult mai subtitri si frumos “pozate”. In caz contrar, ptr termosifonare nu cred ca merge cu conducte mai mici de 1.5 toli, ptr ca viteza apei ar fi prea lenta, ai astepta f mult sa se incalzeasca toate caloriferele, dificil de reglat fiecare in parte, etc. Cat despre preturi: o teava de 1.5 toli este cel putin dubla fata de una de 1 tol … ca sa nu mai vorbesc de fitingaraie: dupa 20 de coturi tur + 20 retur la 1.5 toli deja ai scos pretul pe pompa si sursa de curent ptr backup 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Realizare Practica / Constructie – Vase de Acumulare, Acumulatoare de Caldura Home Made (ByREV)